Curset. Mètode de català per a tothom || Ressenya

Humor, llengua i il·lustracions, el mètode definitiu


Títol:
Curset. Mètode de català per a tothom.
Autors: Olga Capdevila, Joan Ferrús, Míriam Martín Lloret
Editorial: Blackie Books
Número de pàgines: 240
PVP: 19,90 €


Sinopsis
Ens agrada el català. El parlem, sentim, llegim i respirem cada dia, i amb tota la naturalitat del món. Però sovint ens costa gaudir-lo. I això és perquè el català arrossega la mala fama de ser un idioma difícil i enrevessat, i a vegades tenim massa por d'equivocar-nos i fer el ridícul.
Però que no us enganyin: parlar bé el català, si en teniu ganes, no és cap proesa inabastable. És hora de perdre la por.
Perquè aprendre català és com beure d'un porró: n'encertareu una de moltes i acabareu tots bruts de vi, però és que sense això no tindria gràcia!



El català ens crea dubtes, inseguretats, ens posa nerviosos, fins i tot els professionals lingüIstes dubten, però totes les llengües tenen les seves complexitats i amb una mica d'esforç i d'humor tot es pot solucionar. Ho vols solucionar? El Curset t'ajudarà a aconseguir-ho d'una forma més divertida i ben diferents dels típics manuals de llengua i dels llibres escolars.
A més, no només és un mètode per aprendre català, sinó que també és un llibre per aprendre com som el catalans sortint dels tòpics i ens permet riure'ns de nosaltres mateixos, ja sigui amb els deu personatges que ens acompanyen en cada capítol o mostrant com en som d'escatològics, de 'ben parlats' (ironia) i de fans del sexe en català. Tot això, 100% il·lustrat, divertit i, a la vegada, rigorós en les explicacions teòriques.
Però, què es podia esperar d'un llibre creat per un humorista, una lingüística i una il·lustradora? Míriam Martín Lloret, la lingüista, diu que el seu objectiu és “que la gent s’entusiasmi amb la llengua i aprengui a través d’aquest entusiasme i aquest optimisme que no pas el ser policies de la llengua i donar garrotades a la mínima a qui s’equivoca”. 

El que més m'ha agradat és que ofereix taules on el temari queda molt clar, perquè està esquematitzat i és molt visual, i això ajuda a entendre'l amb més facilitat. Els exercicis, també, ajuden a posar en pràctica el contingut de cada capítol i a integrar-lo. A més, les oracions de les activitats són molt divertides i plenes de referències culturals. I encara que alguns aspectes de la llengua, els tracta de forma molt general, penso que el llibre aconsegueix resoldre el dubtes més freqüents i generals tant dels parlars nadius com dels aprenents del català d'una forma molt planera, nogensmenys rigorosa. A cada capítol podeu trobar un personatge il·lustrat que ens presenta el temari i es passeja amb nosaltres pels diferents apartats teòrics i ens acompanya fins al final del capítol, on podem trobar un personatge cèlebre català, vocabulari temàticament relacionat amb el temari, que també ajuda a resoldre dubtes d'ortografia sobre l'escriptura de mots com alvocat o advocat, també il·lustrats, i resol grans dubtes com les hores, els errors més comuns en les locucions preposicionals, ajuda entendre els verbs irregulars i també ens ensenya a renegar, a queixar-nos i a insultar en català.



Per acabar, vull agrair a l'editorial per enviar-me aquest exemplar, ja que tenia moltes ganes de llegir-lo des de que vaig escoltar-ne la presentació a La Setmana del Llibre en Català, si us la vau perdre us deixo AQUÍ el vídeo, on Carme Junyent, Magí Camps, Pau Vidal i Míriam Martín Lloret van parlar sobre la situació de la llengua catalana actualment, i també després de saber que també van estar a la Fira LiberisLiber de Besalú. Finalment, l'he pogut llegir i practicar i us puc assegurar que de tots els manuals que he utilitzat mai, ja sigui durant el batxillerat o durant la carrera de filologia, crec que aquest ha sigut el que m'ha permès resoldre més dubtes i integrar els coneixements de la forma més ràpida i fàcil possible, segurament gràcies als seus tocs satírics i d'humor sobre com som els catalans. 

Per a qui és aquest llibre? 
Per a tothom? Qui és tothom?
Pot ser pels estudiant de batxillerat. Estàs esgotat de les classes i l'últim que vols és haver de fer un manual de català seriós i avorrit per refrescar dubtes sobre ortografia, morfologia o sintaxi? Amb el Curset riuràs com si estiguessis veient un vídeo de Tiktok (o Reels). 

Ets un filòleg frustrat? Un lletraferit que no se'n surt amb les classes de sintaxi, que segueix fent errors en el exàmens finals i que no troba la forma de resoldre tots els dubtes que té de llengua i consolidar-los. Aquest és el teu llibre! Trobaràs teoria per resoldre dubtes actualitzada amb la nova normativa del 2016, i també exercicis per consolidar el temari après.

Però potser no ets un estudiant, potser vius fora, però el català t'ha cridat l'atenció i vols aprendre'l, potser acabes d'arribar i el necessites per la feina, potser la teva parella és català -na i la vols impressionar parlant català... 




Potser vols refrescar coneixements. O bé ets influencer i vols demostrar que no tots els influenciadors fan un ús destructiu del català. Fins i tot, pot ser que siguis algú a qui li han regalat el llibre pel seu aniversari i que no tenia cap intensió en comprar-se'l, però que al començar-lo descobreixis que realment és tan divertit i útil com t'havien dit!


No tinc temps...
No t'enganyis. Això és una excusa. Quan arribem a casa tots estem cansats, tots tenim ganes de no pensar, no fer res, seure, mirar Netflix, Youtube o fer scroll infinit a Instagram o Tiktok. Però, i si et dic que també t'ho pots passar bé mentre aprens català? Només necessites trenta minuts, alguns capítols potser necessitaràs una hora o una miqueta més de temps, aquests els pots fer el cap de setmana. Ara que ha arribat la tardor, i que aviat arribarà l'hivern, ve més de gust estar a casa calentó, si dediques una estona cada dia, o algun cop a la setmana, en poc menys d'un mes hauràs acabat el Curset i notaràs com parles millor i podràs escriure més tuits o publicacions a Instagram sense por de cometre algun error enorme i que creï un allau de dislikes.

I tu, amb quin personatge et sents més identificat?

L'ambaixadora del pa amb tomàquet

Caçadors de catalans

Matrimoni de jubilats indepes de comarques

Família neorural del Montseny

Els habitants de Poble Inventat i els seus veïns de Vila Fictícia

El cunyat nostrat

Família exemplar i hipòcrita

Pijos catalans

Pijos franquistes

La campiona mundial de pronoms febles

Per saber-ne més:
  • Presentació del llibre al programa ESTAT DE GRÀCIA de Roger de Gràcia: AQUÍ
  • Us deixo aquí el booktrailer de l'editorial:


Per complementar el Curset:




Comentaris

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Troba'm a