PROGRAMA 5 LITERALMENT || RÀDIO

 

sofà, PELI i manta   o    sofà, LLIBRE i manta?



Sou més de sofà, PELI i manta o de sofà, LLIBRE i manta?

Si us agrada tant llegir com veure pel·lícules, al programa Literalment trobareu una secció on parlarem de cinema i llibres. Com cada final de mes avui portem un llista de cinc adaptacions que s'han estrenat per informar-vos i facilitar-vos la tria de la pròxima lectura o les pel·lícules o sèries a veure els divendres a la nit i als caps de setmana.

Jo soc la Mariona Arabia Ventura, meyonbook a instagram, twitter, tiktok, youtube, pinterest i al blog on podeu trobar tot tipus de recomanacions de llibres i activitats literàries i on podreu trobar també aquestes recomanacions perquè no us en perdeu cap. 


Comencem! 

1. El olvido que seremos

Iniciem el mes de maig amb El olvido que seremos. El 7 de maig arribar als cinemes El olvido que seremos basada en la novel·la homònima de Héctor Abad editat per Alfaguara el 2017. 

Està dirigida per Fernando Trueba, escriptor i director de cinema espanyol i germà del guionista i productor de cinema David Trueba amb qui també ha col·laborat per fer aquesta pel·lícula. Ha sigut guanyador de nombrosos premis Goya, com el de millor director per Belle Époque el 1993 o el premi Gaudí a millor pel·lícula d'animació per Chico i Rita el 2012, la qual va estar nominada també a un Òscar i el Premi Nacional de Cinematografia el 2015. I aquest 2021 l'adaptació ha guanyat el Premi Goya a Millor Pel·lícula Iberoamericana.

Està protagonitzada per Javier Cámara, Juan Pablo Urrego, Nicolás Reyes Cano i Patricia Tamayo.

La història narra de manera íntima la vida d'Héctor Abad Gómez (Javier Cámara), un metge colombià que va dedicar els últims anys de la seva vida, fins a la nit que el van assassinar al centre de Medellín, a la defensa dels drets humans. La trama narra la vida del doctor, un home carismàtic i lider social, pare de família preocupat pels fills però també pels nens de classes menys afavorides. Un home que encomanava vitalitat i que defensava una educació basada en la tolerància i l'amor, però condicionada per la violència ambiental del seu entorn. El olvido que seremos és la reconstrucció amorosa, pacient i detallada de la seva vida, a través del record d'una ciutat i d'una família.

Ja disponible a la gran pantalla!



2. La lección de alemán 

La segona recomanació de la llista és Lliçó d'alemany. No és una estrena d'aquest 2021, sinó que és una adaptació del 2019, però que arriba aquest any a Filmin i si com jo us la vau perdre llavors, ara és una bona ocasió per veure-la. Està basada en la novel·la homònima de Siegfried Lenz. Publicada al català pel Club Editor.

L'adaptació és alemana, dirigida per Christian Schowchow, un director de cinema alemany. Ha dirigit més de deu pel·lícules des del 2005 i fins i tot la tercera temporada de Netflix de la sèrie The Crown. I va estar nominat al premi German Film Awards per Millor Director de Fotografia per Paula.

Està protagonitzada per Ulrich Noethen, Tobias Moretti, Levi Eisenblätter.

És un drama ambientat durant el nazisme i la post guerra. I explica la història d'un jove, Siggi Jepsen, que després de la segona guerra mundial està internat en un correccional, i un dia entrega una redacció en blanc i el castiguen aillant-lo en una cel·la fins que escrigui la seva reacció sobre 'les alegries del deure'. Així doncs, l'aïllament el portarà en un viatge a través dels seus records per tal d'escriure la redacció. El pare d'en Siggi, Jens Ole Jepsen, és un agent de policia local que li encarreguen prohibir pintar, al seu amic de la infància i artista Max Ludwing Nansen. Fins i tot acabada la guerra i aixecada aquesta prohibició ell seguirà obsessionat amb la seva missió. Així doncs el jove Siggi es trobarà enmig de la figura del seu pare i de l'artista que tan admira. 

Lliçó d'alemany és considerada una de les obres mestres que han construït la literatura alemanya posterior al nazisme i ja està disponible a Filmin!



3. El ferrocarril subterráneo


El ferrocarril subterráneo o The underground railroad és una sèrie de deu capítols de  60 minuts, la primera temporada ha arribat el 14 de maig a Amazon Prime. Està basada en la novel·la homònima de Colson Whitehead. Editada al català per l'editorial Periscopi.

Colson Whitehead és també l'autor de Els nois de la Nickel, llibre premiat amb el qual va rebre el premi Pulitzer d'obres de ficció el 2017. Però que ja havia guanyat també el prestigiós premi National Book Award el 2016. A més, també li van atorgar el premi al millor llibre de l’any amb l’Indies Choice Book Awards 2017.

A més, l'adaptació està dirigida per Barry Jenkins, director i guionista estatunidenc que va triumfar amb Moonlight amb la qual va guanyar un premi Òscar el 2016 per millor guió adaptat i un Globo d'Or per millor director i guió el 2017 i director també de El Blues de Beale Street, adaptació també d'una novel·la. 


Està protagonitzada per Thuso Mbedu, Chase Dillion, Joel Edgerton.

El ferrocarril subterráneo ambientada abans de la guerra civil nord-americana, narra la història de la Cora, una jove esclava que malviu en una plantació de cotó de Geòrgia. Després d'escapar d'una agressió brutal en busca d'un ferrocarril subterrani, la Cora descobreix que realment no és una metàfora, sinó que n'existeix un ple d'ingeniers i conductors, tota una xarxa secreta de vies i túnels sota les terre del sud. A la vegada, Cora és perseguida per en Ridgeway, un caçador de recompenses obsesionat a retornar-la a la plantació de la qual va escapar. 
En resum, és una obra monumental que mostra l'impacte de les promeses incomplertes i el conflicte racial a través d'una protagonista femenina amb una voluntat ferotge per escapar dels horrors de l'esclavitud. 

Va estrenar-se al 14 de maig i ja està disponible a prime video!



4. Cruela

El 28 de maig arriba una pel·lícula pels més menuts i no tan menuts, Cruela, la pel·lícula inspirada en la figura de la Cruella de Vil de la pel·lícula d'animació de Disney 101 Dàlmates, que estava basada en un llibre infantil publicat per Dodie Smith. L'última publicació al català és d'Ediciones Jaguar el 2017. 

Està dirigida per Craig Gillespie, director de cinema australià nominat als Oscars pel millor guió original amb Lars and the Real Girl, pel·lícula del 2007 interpretada per Ryan Gosling. I també director de la pel·lícula Yo, Tonya nominada a 3 Oscars i guanyadora d'un Globo d'Or, entre d'altres nominacions. 

Cruella està protagonitzada per Emma Stone, Emma Thompson, Paul Walter Hauser i Joel Fry. 

Amb aquesta pel·lícula, Cruella, fem un viatge enrere en el temps per descobrir el passat de la malvada dissenyadora de moda i els obscurs orígens de la seva crueltat cap als animals i la seva obsessió per les pells. I té pinta que serà una de les pel·lícules més taquillera d'aquest mes. 

Disponible a partir del 28 de maig a Disney+






5. Oslo 

A finals de mes, el 30 de maig, arriba a HBO, Oslo, una de les apostes més potents de la plataforma d'aquest mes. És una adaptació de l'obra de teatre homònima de J.T. Rogers i guanyadora del premi Tony.

És un drama històric ambientat als anys 90 i que mostra el conflicte àrab-israelí. Dirigida per Bartlett Sher. Guanyador d'un Tony Award per South Pacific el 2008 i nominat a un Tony Award per millor direcció a l'adaptació dels clàssic Matar a un Rossinyol el 2019. 

Està protagonitzada per la guanyadora del Globo d'Or, Ruth Wilson, que potser la coneixeu pel seu paper a  l'adaptació de la saga de llibre en sèrie a HBO, La materia oscura; o a Andrew Scott de Fleabag i Black Mirror, nominat als Emmy, en general el càsting està ple d'actorassos que segur que us sonen de moltes altres sèrie i pel·lícules d'èxit.

La història es basa en una història real de negociacions entre enemics implacables: les converses secretes, amistats insòlites i actes heròics secrets d'un petit pero compromès grup d'israelians, palestins i una parella noruega que va conduir als Acords de Pau d'Oslo de 1993. 


Olso és l'última estrena d'aquest mes i si teniu HBO no us la podeu perdre.




Si veieu alguna d'aquestes pel·lícules, no us oblideu d'etiquetar-nos a instagram o twitter @Literalment  perquè poguem veure què us han semblat.

Moltes gràcies per escoltar-nos!


També ens podeu escoltar a:



Comentaris

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Troba'm a