SENY I SENTIMENT || CINÈFILA

El talent d'igualar un clàssic amb la seva adaptació 

Jane Austen, Club Victòria  Globos d'Or i Oscaar

Durant el mes de març i abril amb les dametes del vermut, com cada diumenge a les 12h, vam comentar el primer títol de la nova col·lecció de l'editorial Viena, Seny i Sentiment. En l'últim directe vam comentar el final, però també vam comparar la pel·lícula. Des de llavors he anat donant voltes al que vam comentar i com que aquesta setmana es van celebrar els Oscars, vull parlar d'aquesta adaptació del 1995 que va guanyar l'Oscar a millor guió escrit per Emma Thompson. Espero aquest article us animi a llegir el llibre, si encara no ho heu fet, i després a veure la pel·lícula, i així unir-vos al club de les laidies victorianes.  


Títol: Sense and sensibility
Gènere: drama, romàntica basat en la novel·la amb el mateix nom de Jane Austen
Duració: 2h 16 min
Any de creació: 1995
País d'origen: UK
Nom del director: Ang Lee
Productora: Lindsay Doran
Autors: Jane Austen (novel·la), Emma Thompson (guió)
Nom dels actors protagonistes: Emma Thomson, Kate Winslet, Hugh Grant, Alan Rickman


Sinopsis

Arran de la mort sobtada del pare de família, les germanes Dashwood veuen profundament alterada la seva vida, fins aleshores alegre i despreocupada. Tot d’una queden totalment desemparades i han de marxar de la casa familiar, que ha passat per herència al seu germanastre. Les dues germanes grans –Elinor, tranquil·la i prudent, i Marianne, impulsiva i romàntica—s’enamoraran i experimentaran doloroses decepcions, però el seu patiment les ajudarà a comprendre’s millor, i a descobrir que, per ser realment felices, el seny ha de deixar pas al sentiment i el sentiment ha de cedir davant el seny. Aquesta és, sens dubte, una de les grans novel·les de Jane Austen (1775-1817) i de la història de la literatura universal


A continuació us deixo el tràiler:

 

The Making of Sense & Sensibility 1995 [FULL] | Emma Thompson, Kate Winslet,

Alan Rickman

Ang Lee, és conegut per dirigir pel·lícules fortes emocionalment i d'exploració d'emocions remprimides i ocultes, és un director de cinema taiwanès que va guanyar el Premi Oscar al millor director l'any 2006 per Brokeback Mountain i l'any 2013 per La Vida de Pi. 

Emma Thompson, actriu i guionista britànica, reconeguda com a un a de les millors actrius britàniques actuals encarnant personatges sensibles, lliures i espontanis. Va guanyar el premi Oscar a la millor actriu el 1992 amb Retorn a Howards End.

El que més m'ha sorprès és que la pel·lícula és bastant fidel al llibre. Hi ha alguns canvis, tots justificats, que a la vegada han fet que no pugui decidir quina de les dues reproduccions de la història, el text original o l'adaptació m'agrada més. Els personatges masculins, l'Eduard i en Coronel Brandon m'han resultat molt més agradables i simpàtics que al llibre, mentre que en Willowgbhy que a la novel·la no era tan descarat, a la pel·lícula, des de l'inici em va fer sospitar. 

L'ironia, l'eina per excel·lència en la prosa de Jane Austen hi queda molt més diluida, perden la força i la sàtira que aproten les acotacions del narrador, tot i així penso que  els diàlegs amb la Lucy i la Fanny en l'adaptació aconsegueixen transmetre aquesta sensació d'incomoditat i odi tan autèntica en la novel·la.

Pel que fa a l'estètica de la pel·lícula, l'escenografia i la fotografia dels espais crec que respresenten molt bé el que el lector s'imagina a través de les descripcions de Jane Austen: l'anglaterra rural del segle XIX, on la gent vivia allunyada de les grans ciutats, però tot i així tenia una vida social ben activa. 

«Sentit i sensibilitat va ser rodada a diverses localitzacions de Devon, incloent Saltram House, el poblet de Berry Pomeroy, el Castell de Compton, i els estrets carrers del Barbican de Plymouth. Els escenaris de Londres van incloure: la Somerset House i el Museu Nacional Marítim de Greenwich. Algunes escenes addicionals es van filmar a la Trafalgar House i la Wilton House de Wiltshire, la Mompesson House de Salisbury, i la Montacute House en el sud del Comtat de Somerset (Anglaterra).» viquipèdia

Tot i això, encara que les escenes del paisatge i els espais m'han enamorat, el que més m'ha captivat són els plans cinematogràfics centrant l'espectador en el diàleg i reproduint l'incomoditat d'algunes situacions, la repulsió per alguns personatges o la tendresa envers d'altres. i sobretot com la càmara aconsegueix mostrar a través de les seves expressions i gestos el sentiment de la Marianne o el seny de l'Elinor.

L'exit de Seny i Sensibilitat (1995)  es va traduïr en 27 premis i més de 25 nominacions, entre les quals destaca el premi d'Oscar i un Globo d'Or pel millor guió basat en una obra previament produida o publicada (Emma Thompson). I un altre Globo d'Or per a millor pel·lícula de drama. Va ser nominada també a ambdos premis per millor actriu principal i secundària, per millor cinematografia, disseny de vesturai i música, entre molts d'altres premis igual internacionals. A més està protagonitzada per actors de renom com Emma Thomson, Kate Winslet, Hugh Grant, i Alan Rickman. i dirigida per Ang Lee i escrita per Emma Thompson. Així doncs, no sorprèn que malgrat tenir uns quants anys ens segueixi enamorant i captivant ja que l'el·lecció del director, la guionista i el càsting dels actors va ser la barreja perfecta.

PREMIS


Sense & Sensibility Wins Best Motion Picture Drama - Golden Globes 1996






Us deixo la presentació del Club Victòria a la Llibreria Ona


El vermut literari amb l'editora, Blanca Pujals


I el directe on comparem llibre i pel·lícula


Si no heu llegit mai a Jane Austen o l'heu llegit i voleu un resum molt sintètic i clar


Canal de Twitch i Youtube


Pinterest moodboard Seny i Sentiment: https://www.pinterest.es/meyonbook/wa...

Comentaris

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Troba'm a