RESSENYA Un arbre de Nadal i una Boda



Títol: Un arbre de Nadal i una Boda

Autor: Fiódor Dostoievski

Traductor: Marta Nin

Il·lustrador: Oriol Malet

Editorial: Comanegra

Any: 2020

PVP: 15,00 €


Sinopsis

Això és un conte de Nadal, però no és precisament un conte de fades. Dostoievski no feia contes de fades, o quan els feia els capgirava com un mitjó per encarar-nos al pitjor del nostre món. Aquesta història ve carregada d'humor i acidesa, i també d'una violència soterrada —violència de classe i violència de gènere— de la qual no ens hem pas deslliurat.

L'any 2021 es commemoren 200 anys del naixement d'un dels autors més importants de la història de la literatura, un gegant indiscutible mordaç com pocs a l'hora de retratar les impostures i misèries de la moral burgesa del seu temps. Aquest conte és un regal als seus lectors i una introducció perfecta als que encara no el coneguin prou.

Un arbre de Nadal i una Boda és un conte tant per a adults com per a joves que vulguin provar un tastet d'aquest autor abans d'endinsar-se en la seva gran obra. Traduït al català per Marta Nin i il·lustrast per Oriol Malet, editat amb tapa dura per Comanegra, és un conte ideal per regalar aquest Nadal o com a amic invisible.

És una història de lectura fàcil, ja que el narrador a l'inici es dirigeix al lector com si estigués narran un conte oral. El protagonista és convidat a una fiesta infantil el dia de Cap d'Any, s'hi sent foraster i observa els altres personatges. Al voltant d'un arbre, els personatges interactuen, l'amfitrió fanfarroneja del seu convidat especial, Julian Mastàkovitx, però a mesura que avança l'argument veiem com, de nou, Dostoievski utiliza aquest pretext d'una festa per fer sàtira i crítica d'una societat absolutament patriarcal i hipòcrita. I és que la crítica social de Dostoievski sempre em captiva, vaig començar l'any llegint-lo, Les hits blanques, i acabo l'any també llegint-lo. Després de tot, el 2020 també ha portar coses bones: he descobert un nou autor preferit.

Us deixo una molt bona vídeo ressenya del llibre de l'Eva Comas Arnal





Comentaris

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Troba'm a